Je eigen ‘dwangnet’ maken om te gaan hardlopen

Als voornemens sneuvelen in de dagelijkse praktijk

Eigenlijk weten we allemaal wel dat hardlopen, en sporten in het algemeen, goed voor ons is. Je krijgt meer energie, een sterker lichaam en een betere conditie. Ook helpt hardlopen bij mentale klachten als piekeren, depressie of angstaanvallen. En toch lukt het veel mensen niet om het hardlopen vol te houden. Genoeg voornemens en intenties, maar de dagelijkse praktijk maakt het lastig om die hardloopschoenen regelmatig aan te trekken. Zeker in de herfst en in de winter als het eerder donker is en het buiten regent, moet je soms iets overwinnen om toch te gaan hardlopen. Graag help ik je om je voornemens wél vol te houden.

Coach jezelf …

Wat dan kan helpen, is om je eigen dwangnet te maken: een eigen gemaakt vangnet dat helpt om wél te gaan sporten. De term dwangnet las ik in de Coachingskalender 2022 van Francine ten Hoedt en spreekt me erg aan. Het is een vorm van wat in de literatuur ook wel nudging wordt genoemd. Hoe je zo’n vangnet maakt? Het belangrijkste is om goed inzicht te hebben in wat jou motiveert en wat jouw voornemens in de praktijk “saboteert”. Als je juist samen wil sporten en motivatie haalt uit het samen op pad gaan, dat kan je mensen in je omgeving vragen samen te lopen. Spreek bij voorkeur vaste momenten in de week af en motiveer elkaar. WhatsApp berichtjes vooraf (“Morgen gaan we weer! Zin in”) en en na afloop (“Wat was het weer fijn samen. Erg genoten. Zaterdag weer.”) kunnen daarbij helpen. Wat verder helpt is als je weet hoe je het beste om kunt gaan met allerlei situaties die je van het hardlopen kunnen afhouden. Wat doe je bijvoorbeeld als de kinderen ziek zijn, je moet overwerken of als je met allerlei gedachten jezelf “saboteert”? Wie kan even inspringen zodat jij toch je rondje kan maken? En een keer eten bestellen zodat je de tijd voor het koken kunt gebruiken voor het hardlopen, is ook een optie. Trouwens, hardlopen met de kinderwagen kan ook hoor en baby’s houden wel van die regelmatige beweging. Een trucje is om de hardloopschoenen bij de voordeur neer te zetten, zodat je ze regelmatig ziet en ze jou als het ware verleiden om te gaan hollen. Een ander beproefd middel is om samen met anderen een hardloopdoel te kiezen, die wedstrijd over drie maanden waar je toch echt wel voor moet trainen. Ook al loop je niet samen, de wetenschap dat de anderen ook bezig zijn om hun doel te halen, kan werken. Kies dan wel een realistisch doel uit waar je echt zin in hebt. Ikzelf loop elk jaar bijvoorbeeld de Trailrun Leudal en beloon me dan met een heerlijke hotelovernachting in de buurt.

Of laat mij je coachen

Lukt het niet op eigen kracht. Geen probleem. Ik help je graag als gecertificeerde hardlooptrainer en runningtherapeut. Wekelijks ga je dan in een kleine groep of alleen met mij hardlopen. Daarnaast help ik je om nog twee keer voor jezelf te gaan lopen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat drie keer matig intensief hardlopen helpt bij mentale problemen. Lees er hier meer over. Ik stuur je tevens elke week een mail met allerlei tips en adviezen en een loopschema. Ik gun het je zo dat je het hardlopen tot een wekelijkse routine maakt. Neem contact  met me op om te verkennen of ik iets voor je kan betekenen.

Spreekt dit je aan?

Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

Bel of mail me, of stuur een whatsapp en dan maken we een afspraak. In het vrijblijvende gesprek verkennen we of hardlopen ook iets voor jou kan zijn.

Over Runningtherapie

Wil je meer weten over runningtherapie en waarom het werkt? Kijk dan hier.

Over Geert

Wie ben ik, wat is mijn achtergrond en waarom kies je voor mij? Je leest het hier.

Aanbod & kosten

Hier vind je een overzicht van mijn aanbod, tarieven en mogelijke vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.