Over runningtherapie

Hieronder lees je van alles over runningtherapie.

Geen zin om te lezen? Bekijk dan deze korte video van runningtherapie.nl

Wat houdt runningtherapie in en hoe werkt het?

Als je depressieve of andere psychische klachten hebt, pieker je veel. Je “zit erg in je hoofd” en “staat voortdurend aan”. Dit put enorm uit, je slaapt slecht en bent continu moe. Je brein is als het ware overbelast. Runningtherapie is het inzetten van de rustige duurloop om mensen met mentale problemen te helpen ontspannen. Door de fysieke inspanning ontlast je het overbelaste brein en kom je meer in balans. Je bent bewust weer met je lichaam bezig. Door het hardlopen komen er belangrijke stoffen in je lichaam vrij die je helpen om jouw klachten blijvend te verminderen. In deze video legt psycholoog en runningtherapeut Lisette van Kesteren uit wat de mentale voordelen van hardlopen zijn.

Wat is het doel van runningtherapie?

Het doel is dat je zelfstandig drie maal in de week ten minste een half uur aaneengesloten rustig gaat hardlopen. Hierdoor krijg je meer energie, verbetert je conditie en slaap je beter. Meestal wordt runningtherapie aanvullend ingezet naast medicijnen of gesprekstherapie. Soms kun je door het hardlopen ook je medicijngebruik verminderen. Dit gebeurt altijd in overleg met je behandelend arts.

Is runningtherapie voor mij geschikt?

Soms geeft jouw behandelend (huis-) arts, psycholoog of psychiater aan dat runningtherapie voor jou geschikt is. Je kunt ook rechtstreeks bij mij terecht. Ik zal altijd een uitgebreide intake met je doen om te kijken of lichamelijke inspanning in de vorm van hardlopen voor jou verantwoord is. Bij twijfel verwijs ik je door naar je eigen (huis-) arts voor een medische controle of nadere afstemming.

Voor welke klachten is runningtherapie geschikt?

Steeds meer onderzoek laat zien dat runningtherapie helpt bij het verminderen van depressieve klachten, bij burn-out en andere stressverschijnselen, angststoornissen, slaapproblemen en bij onbegrepen spier- en gewrichtspijnen.

Wat is het verschil met hardlopen bij een hardloopvereniging?

Runningtherapie is de eerste stap om te gaan hardlopen. Alleen of in een kleine groep krijg je persoonlijke en professionele begeleiding van een hardloopcoach. Deze coach is niet alleen hardlooptrainer maar ook opgeleid als runningtherapeut. Het is natuurlijk geweldig als je na afloop lid wordt van een hardloopvereniging en het hardlopen een vast onderdeel van je weekritme kunt maken.

Runningtherapie Rijnland

Spreekt dit je aan?

Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

Bel of mail me, of stuur een whatsapp en dan maken we een afspraak. In het vrijblijvende gesprek verkennen we of hardlopen ook iets voor jou kan zijn.

Over Runningtherapie

Wil je meer weten over runningtherapie en waarom het werkt? Kijk dan hier.

Over Geert

Wie ben ik, wat is mijn achtergrond en waarom kies je voor mij? Je leest het hier.

Aanbod & kosten

Hier vind je een overzicht van mijn aanbod, tarieven en mogelijke vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.