Voor zorgprofessionals
Wat is runningtherapie?
Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de rustige duurloop om mensen met een depressie of andere psychische klachten te helpen hun klachten te verminderen. In principe kunnen ook andere duursporten worden ingezet. Het voordeel van hardlopen is dat het laagdrempelig is, aansluit bij natuurlijke bewegingen van de mens, relatief goedkoop is en dat professionele begeleiding in kleine groepen goed mogelijk is. Runningtherapie wordt vaak aanvullend ingezet naast medicatie en andere vormen van (psycho-)therapie. Runningtherapie bestaat doorgaans uit een traject van ten minste 12 weken. Tijdens deze weken loopt de deelnemer (alleen of in een groep) 1 keer per week onder supervisie van een runningtherapeut en 1 keer zelfstandig. Het doel is dat de deelnemer na afloop drie maal in de week ten minste 30 minuten rustig blijft hardlopen. Runningtherapie past in de toenemende aandacht voor preventieve en leefstijlgeneeskunde.
Onderzoek naar runningtherapie
Er is inmiddels redelijk veel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar dat laat zien dat hardlopen, en regelmatig bewegen in het algemeen, een effectieve manier is om psychische klachten te voorkomen en te verminderen. Het meeste bewijs heeft betrekking op depressieve klachten, maar ook bij andere psychische klachten zoals angststoornissen worden positieve effecten gevonden. Op verzoek is een lijst van wetenschappelijke publicaties verkrijgbaar.
Mijn ervaring en opleidingen
In 2021 heb ik de opleiding tot runningtherapeut gevolgd bij Running Therapie Nederland. Ik ben sinds die tijd lid van de Beroepsvereniging Runningtherapie Nederland (BRTN). Bij de Atletiekunie ben ik geschoold als Basis Looptrainer 3 (2015) en Looptrainer 2 (2012). Verder heb ik bij het ITIP, School voor leven en werk, de tweejarige opleiding Instrument voor Hulp gevolgd gericht op het begeleiden van mensen (2005-2007). Jaarlijks volg ik diverse bijscholingen waaronder de AED-cursus.
Mensen begeleiden zit in mijn dna. Ik ben docent geweest aan verschillende universiteiten, trainer bij een opleidingsbureau en heb ruime ervaring als leidinggevende. Daarnaast verzorg ik sinds 2012 trainingen bij Loopgroep Oegstgeest waaronder jaarlijks de Basiscursus voor mensen die willen starten met hardlopen.
Afstemming met zorgprofessionals
Mensen kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij mij voor runningtherapie. Een behandelend (huis-)arts, psycholoog of psychiater kan ook runningtherapie adviseren aanvullend op of voorafgaand aan medicatie of gesprektherapie. Als een deelnemer wordt doorverwezen, kan ik de runningtherapie afstemmen met de arts. De deelnemer moet hiervoor natuurlijk wel nadrukkelijk toestemming geven.
Proeftraining voor zorgprofessionals
Mocht u nog onbekend zijn met runningtherapie, dan ben ik graag bereid dit in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Zelf ervaren werkt echter nog beter. Daarom organiseer ik graag een proeftraining om te laten zien hoe de runningtherapie is opgebouwd. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Wil je meer weten?
Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.
Bel of mail me, of stuur een whatsapp en dan maken we een afspraak. In het vrijblijvende gesprek verkennen we of hardlopen ook iets voor jou kan zijn.
Over Runningtherapie
Wil je meer weten over runningtherapie en waarom het werkt? Kijk dan hier.
Over Geert
Wie ben ik, wat is mijn achtergrond en waarom kies je voor mij? Je leest het hier.
Aanbod & kosten
Hier vind je een overzicht van mijn aanbod, tarieven en mogelijke vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.