5 redenen om niet te gaan hardlopen ontkracht

We weten allemaal dat voldoende bewegen gezond is voor je lichaam en voor je mentale welbevinden. Hardlopen past daar perfect in. De bewijzen voor de gezondheidsvoordelen van hardlopen stapelen zich op en vallen niet meer te ontkennen. Zie bijvoorbeeld dit overzicht. Toch zijn er nog veel mensen die niet aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad voldoen en allerlei smoesjes hebben om niet te gaan hardlopen. In deze bijdrage ontkracht ik 5 veelgehoorde redenen om niet te gaan hardlopen.

Ik heb geen tijd

Hardlopen kost tijd, dat klopt. Maar heel veel tijd hoeft het niet te kosten, zeker niet in verhouding tot andere bezigheden of andere sporten. Twee of liefst driemaal per week een half uur hardlopen is voldoende. Veel mensen kijken dagelijks eindeloos veel langer op hun smartphone en zouden dat best korter kunnen doen om in de vrijgekomen tijd te gaan hardlopen. Je hoeft alleen je hardloopkleren en schoenen aan te trekken, naar buiten te gaan en te beginnen. Ook als je minder dan een half uur hebt, zijn er al belangrijke gezondheidswinsten te behalen.

Hardlopen is duur

Het enige wat echt belangrijk is bij hardlopen zijn de schoenen. Laat je hiervoor door een erkende hardloopzaak adviseren. Bezuinigen op je schoenen is het domste wat je kunt doen. Gegarandeerd krijg je dan blessures. Een goede schoen heb je voor ongeveer € 150. Daar doe je 1,5 tot 2 jaar mee en daarna kun je de schoen nog gebruiken om mee te wandelen. Natuurlijk heb je ook sportkleren nodig, maar die kun je goedkoop kopen bij bijvoorbeeld Lidl of Decathlon.  Verder heb je niets nodig: geen apparatuur, geen abonnement op een sportschool en ook geen reiskosten.

Hardlopen is slecht voor je knieën

Het is een hardnekkig misverstand om te denken dat hardlopen slecht is voor je knieën. Hardlopen en bewegen in het algemeen zorgt ervoor dat het kraakbeen en de gewrichten in goede conditie blijven. Dat komt onder andere door de aanmaak van synovia dat het kraakbeen voedt. Hardlopen verkleint ook de kans op artritis in de knieën. Ik ben geen arts maar er zijn voldoende bewijzen dat met beleid hardlopen juist goed is voor je knieën.

Ik heb niet het lichaam om te gaan hardlopen

Je hoeft niet atletisch of super slank te zijn om te gaan hardlopen. Iedereen die geen gebreken heeft aan zijn of haar bewegingsapparaat, kan in principe gaan hardlopen. Dan heb ik het wel over heel ontspannen en laag intensief hardlopen zoals bijvoorbeeld bij runningtherapie. Bij twijfel adviseer ik je om naar de huisarts te gaan. Of denk je soms dat het minder esthetisch is als jij gaat hardlopen? Dat is natuurlijk nog maar de vraag en in hoeverre weerhoudt dit argument je ervan om mentaal en fysiek gezond te worden? Kijk om je heen en je ziet heel verschillende hardlopers die genieten van deze mooie sport: oud en jong, dik en dun. Tijd om minder op anderen te letten en beter voor jezelf te zorgen!

Ik vind hardlopen niet leuk

Dat kan, maar geef hardlopen wel een kans. Veel mensen gaan het pas na enkele weken echt leuk vinden. En bouw het verantwoord op en zorg ervoor dat je na de eerste trainingen niet helemaal kapot bent. Het kan dan nog steeds zo zijn dat hardlopen “niet je ding is”, maar mijn ervaring is dat de meeste mensen er erg van gaan genieten. Vooral ook als ze het samen doen.

Hulp bij het beginnen met hardlopen

Hardlopen is dus voor bijna iedereen geschikt en heeft vele gezondheidsvoordelen. Hardlopen in de vorm van runningtherapie is vooral voor mensen met depressies of andere mentale klachten een krachtige interventie om zich beter te voelen. En dat zonder wachtlijst of bijwerkingen! Om niet geblesseerd te raken én het plezier in het hardlopen te behouden, is het van belang om rustig en verantwoord op te bouwen. Ik help je daar graag bij. Ik ben ruim 10 jaar hardlooptrainer van vele beginnerscursussen bij Loopgroep Oegstgeest en begeleid mensen ook individueel of in kleine groepen in mijn eigen bedrijf Runningtherapie Rijnland. Vind je het leuk om in een kleine groep te sporten? In het najaar start ik een najaarsgroep bij Runningtherapie Rijnland voor mensen die willen beginnen met hardlopen. Zo wapen je je tegen de sombere wintermaanden! Neem contact met mij op voor een vrijblijvend verkennend gesprek of ik iets voor je kan betekenen. Wat ik je kan bieden is mijn passie voor het hardlopen, professionele begeleiding en persoonlijke aandacht.

Spreekt dit je aan?

Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

Bel of mail me, of stuur een whatsapp en dan maken we een afspraak. In het vrijblijvende gesprek verkennen we of hardlopen ook iets voor jou kan zijn.

Over Runningtherapie

Wil je meer weten over runningtherapie en waarom het werkt? Kijk dan hier.

Over Geert

Wie ben ik, wat is mijn achtergrond en waarom kies je voor mij? Je leest het hier.

Aanbod & kosten

Hier vind je een overzicht van mijn aanbod, tarieven en mogelijke vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.