Beginnen met hardlopen: weet waarom je gaat hardlopen

Tips bij het beginnen met hardlopen

We hebben er lang op moeten wachten maar de temperatuur begint nu echt aangenaam te worden. Ik zie steeds meer mensen lekker buiten hardlopen in korte broek en met een T-shirt met korte mouwen. Ik wil dan meteen mijn eigen hardloopschoenen aantrekken. Misschien wil jij ook beginnen met hardlopen. Maar hoe doe je dat en waar moet je op letten? Met mijn blogs wil ik je hierbij tips geven. Na mijn eerste blog over het belang van regelmaat en structuur, en mijn tweede blog over het juiste tempo behandel ik nu wat maakt dat je het hardlopen ook echt gaat volhouden: dat je weet waarom je gaat hardlopen.

Het begint met de waarom-vraag

Simon Sinek schreef in 2011 de klassieker Start with Why, waarin hij laat zien dat inspirerende en succesvolle leiders éen ding gemeen hebben: ze weten waaróm ze doen wat ze doen. Als je weet wat je drijft, waar je echt voor gaat en in gelooft, komt de rest vanzelf. Nou ja, helemaal vanzelf natuurlijk niet maar dan overwin je makkelijker de hobbels en obstakels op weg naar je doel. Wellicht een beetje Amerikaans, maar in de kern wel heel herkenbaar. Dat geldt zeker ook voor het beginnen met hardlopen. Wat maakt dat je het avontuur aan wilt gaan en wilt leren hardlopen en hoe erg geloof je hierin? Als het iets is waar je echt “van aan gaat” heb je een belangrijke motor gevonden om het hardlopen vol te houden.

Beginnen met hardlopen is best een opgave

Want eerlijk is eerlijk, in het begin kan het hardlopen best een opgave zijn. Je lichaam is nog niet gewend aan de belasting van het hardlopen, na enkele minuten hijg je als een paard en na afloop kun je spierpijn hebben. En dat terwijl de hardlopers die je onderweg voorbij lopen doen alsof ze het al hun leven doen en het hen helemaal geen moeite kost. Laat je echter niets wijs maken, hardlopen moet je echt leren en zeker leren opbouwen. En dan helpt een doel waar je echt in gelooft: de Why. 

Een dieper verlangen

Die Why is niet zomaar een doel dat je even bedenkt. Nee, het raakt een dieper verlangen, iets wat je echt wilt. Omdat je je je leefstijl wil verbeteren om een fijnere partner of ouder voor je kinderen te kunnen zijn. Of omdat je weet dat hardlopen je echt gaat helpen beter met je depressieve gevoelens om te gaan. Of omdat je een medisch traject in gaat en weet dat een goede conditie je helpt om beter te herstellen van de operatie. Of omdat je met het geld dat je gaat ophalen met hardlopen een bijdrage kan leveren aan het kankeronderzoek waar een naaste van jou helaas geen baat van heeft kunnen ondervinden. Dat zijn allemaal redenen die aan een dieper verlangen raken. 

Maak het wel realistisch

Het volgende advies dat ik je kan meegeven is om dat verlangen te vertalen in een realistisch doel. Een marathon lopen in drie maanden als je nog nooit hebt gelopen, is niet realistisch en zeker niet gezond. Stel een doel dat haalbaar is, waar je in kleine stappen naartoe kan werken en waar je ook echt van kunt genieten. 30 minuten achter elkaar kunnen lopen in een ontspannen tempo en hiervan kunnen genieten is wel een realistisch doel voor een traject van drie maanden. Als je dat hebt bereikt, kun je weer verder kijken naar een volgend doel. Zorg dus voor een haalbaar doel dat je ook makkelijk kunt communiceren met anderen: zo creëer je steun voor als je dat echt nodig hebt en zo kunnen anderen ook met jou rekening houden. Misschien dat ze zelf wel de hardloopschoenen aantrekken en met je mee gaan hollen. 

Hulp bij het beginnen met hardlopen

Weten waarom je wilt gaan hardlopen, betekent niet dat je nooit hulp kunt gebruiken bij het beginnen met hardlopen. Mijn ervaring is dat het fijn is om dat samen te doen. Ik kan je dan wellicht helpen. Ik heb ruim tien jaar ervaring met het begeleiden van mensen die willen gaan hardlopen en doe dat nu in mijn eigen bedrijf Runningtherapie Rijnland. Ik gun iedereen het plezier van hardlopen en de vele voordelen die het voor lichaam en geest heeft. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend verkennend gesprek of ik iets voor je kan betekenen.

Spreekt dit je aan?

Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

Bel of mail me, of stuur een whatsapp en dan maken we een afspraak. In het vrijblijvende gesprek verkennen we of hardlopen ook iets voor jou kan zijn.

Over Runningtherapie

Wil je meer weten over runningtherapie en waarom het werkt? Kijk dan hier.

Over Geert

Wie ben ik, wat is mijn achtergrond en waarom kies je voor mij? Je leest het hier.

Aanbod & kosten

Hier vind je een overzicht van mijn aanbod, tarieven en mogelijke vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.