Twee jaar Runningtherapie Rijnland!

Vandaag ben ik jarig. Dat wil zeggen niet ikzelf, maar mijn bedrijf Runningtherapie Rijnland. “Ik” besta 1 juli 2023 precies twee jaar. Een mooi moment om de balans op te maken. Wat heeft het mij gebracht en wat heb ik geleerd? Even stil staan na al dat rennen 🙂

Dankbaarheid

Wat overheerst is dat ik dankbaar ben dat ik de afgelopen periode zoveel klanten heb mogen begeleiden met hardlopen. Want dat is mijn drive: mensen begeleiden om te gaan (en blijven) hardlopen en hen zo de fysieke en met name de mentale voordelen van het hardlopen te laten ervaren. Ik heb gezien dat het hardlopen de meeste van hen een positieve spiraal oplevert van meer energie, minder piekeren, beter slapen en misschien nog het meest belangrijke: meer zelfvertrouwen. Hoe mooi was bijvoorbeeld de oprechte blijdschap te zien van een klant die na twaalf weken vijf kilometer rustig aaneen stuk kon hardlopen. Ze had dit nooit van zichzelf verwacht omdat ze jaren zelf had geprobeerd het hardlopen op te pakken en niet verder kwam dan twee kilometer en veel blessures en frustraties.

Meer dan alleen hardlopen

In de kern gaat het bij runningtherapie om het hardlopen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat drie keer in de week een half uur rustig hardlopen helpt bij depressies en andere stoornissen. De persoonlijke gesprekken tijdens het lopen en de wekelijkse mails met tips en adviezen helpen daarbij. Misschien wel meer dan ik in eerste instantie dacht. Zo probeer ik wekelijkse succeservaringen te creëren die enorm helpen om het hardlopen te blijven volhouden. Daarnaast is een rustige opbouw (zie mijn blog hierover), een goede warming-up, krachtsoefeningen en variatie in de training erg belangrijk. Helpt het hardlopen iedereen? Nee, zeker niet. Daar ben ik heel eerlijk in. Sommigen kunnen de discipline om enkele keren per week te gaan hardlopen toch niet opbrengen en merken dat het hen te weinig oplevert. Of er spelen zoveel andere zaken op persoonlijk gebied dat het hardlopen hen op dat moment niet gaat helpen. Een goede intake is daarom essentieel. Dankbaar ben ik ook dat ik het hardlopen kan combineren met schrijven, een ander talent van mij. Zo geniet ik erg van het schrijven van de wekelijkse motiverende mails voor klanten en het met enige regelmaat schrijven van een blog zoals deze. 

Bijzondere ontmoetingen

Dankbaar ben ik ook voor de bijzondere ontmoetingen die ik de afgelopen periode heb gehad en de openheid van klanten over hun mentale vraagstukken. Ik heb nooit geweten dat zoveel mensen last hebben van depressies of andere mentale problemen. Ondanks dat ik zelf ook een burn-out heb gehad, wist ik bijvoorbeeld niet dat een op de vier volwassenen in hun leven te maken krijgt met een depressie. Mentale problemen zijn in het algemeen ook minder zichtbaar in tegenstelling tot een gebroken been of arm. Dat versterkt het gevoel van mensen dat zij een uitzondering zijn of dat het hen alleen overkomt.

Veel geleerd

k heb in de afgelopen twee jaren veel geleerd. Allereerst natuurlijk in de opleiding voor runningtherapie. Die vormt de basis om te starten als runningtherapeut. In de opleiding tot advanced instructeur van het Athletic Skills Model heb ik geleerd hoe belangrijk veelzijdig bewegen is en hoe eenzijdig hardlopen eigenlijk is. Die kennis neem ik mee om de warming-up en de training zoveel meer gevarieerder te maken. En verder heb ik gebruik gemaakt van een voucher van de gemeente Leiden en geleerd om betere blogs te schrijven voor mijn website met een groter bereik. Daarnaast heb ik diverse boeken gelezen over voeding, bewegen, hardlopen en positieve gezondheid (waarover later meer in een andere blog). De inzichten uit deze boeken kan ik gebruiken bij de begeleiding tijdens het hardlopen en voor de wekelijkse mails aan klanten. Het meest heb ik echter ‘on the job’ geleerd door te doen. Dat geldt ook voor het ondernemen zelf. Dat was nieuw en ik leer nog elke dag hoe ik aan nieuwe klanten kom, hoe ik focus hou en hoe ik mijn eigen (fysieke) grenzen bewaak. Het liefst wil ik namelijk iedereen kunnen helpen met hardlopen, maar mijn lichaam geeft duidelijke signalen als het teveel wordt. En ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is daarna te luisteren. Tenslotte leer ik van klanten, over hoe zij in het leven staan en hoe ze soms goed en soms minder goed omgaan met de zaken die op hun pad komen. In al hun verhalen zit veel herkenning. Het meest persoonlijke is namelijk ook universeel (alleen delen we het niet altijd).

Netwerken

Gelukkig heb ik het de afgelopen jaren niet alleen hoeven doen. Naast de enorme steun thuis van van Marc, heb ik steun ervaren van de netwerken waarbij ik me heb aangesloten. Die helpen enorm bij het ondernemen. Belangrijk is de Beroepsvereniging voor Runningtherapie Nederland (BRTN) met de halfjaarlijkse bijscholingsdagen. Inmiddels ben ik geregistreerd runningtherapeut en klanten weten me via de beroepsvereniging goed te vinden. Aan de opleiding voor runningtherapie heb ik een intervisiegroep van collega runningtherapeuten overgehouden. Het is fijn om met elkaar ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen. Ook ben ik lid geworden van het Platform Voor Ondernemers Oegstgeest. Een warm bad voor plaatselijke ondernemers om inspiratie op te doen, kennis en ervaringen te delen en om Oegstgeest als ondernemer beter te leren kennen. Tenslotte wil ik niet ongenoemd laten dat ik vanuit mijn bedrijf lid ben geworden van de ledenraad van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Ik zet me daarbij in voor aandacht voor positieve gezondheid, een nieuwe benadering van de zorg met veel aandacht voor veerkracht, het zelf de regie nemen en kijken wat er nog wel kan. Of zoals Zorg en Zekerheid het zo mooi zegt: “de beste versie van jezelf worden”. 

Trots

Als ik het voorgaande doorlees, ben ik best wel trots op de stap die ik heb genomen en met wat ik heb bereikt. Ik kan de runningtherapie ook prima combineren met mijn andere werk als coördinator en relatiemanager op het gebied van leven lang ontwikkelen bij mboRijnland. Ik krijg nog steeds veel energie van het begeleiden van mensen met hardlopen en vind het eervol en betekenisvol om te doen. Ik heb na de zomer weer ruimte voor nieuwe klanten. Wil jij na het lezen van dit verhaal ook beginnen met hardlopen, neem dan contact met me op voor een vrijblijvend verkennend gesprek of ik iets voor je kan betekenen. Wat ik je kan bieden is mijn passie voor het hardlopen, professionele begeleiding en persoonlijke aandacht.

Spreekt dit je aan?

Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

Bel of mail me, of stuur een whatsapp en dan maken we een afspraak. In het vrijblijvende gesprek verkennen we of hardlopen ook iets voor jou kan zijn.

Over Runningtherapie

Wil je meer weten over runningtherapie en waarom het werkt? Kijk dan hier.

Over Geert

Wie ben ik, wat is mijn achtergrond en waarom kies je voor mij? Je leest het hier.

Aanbod & kosten

Hier vind je een overzicht van mijn aanbod, tarieven en mogelijke vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.