Beginnen met hardlopen: het juiste tempo

 

Tips bij het beginnen met hardlopen

In de ochtend is het al langer licht en je ziet weer meer mensen hardlopen op straat. Misschien wil jij ook beginnen met hardlopen. Maar hoe doe je dat en waar moet je op letten? De komende tijd zal ik met mijn blogs je hierbij tips geven. Na mijn eerste blog over het belang van regelmaat en structuur volgt hieronder mijn tweede blog over het juiste tempo.

Durf te kiezen voor een ontspannen tempo

Hardlopen is een blessuregevoelige sport. De meeste blessures ontstaan door overbelasting. Die overbelasting kan op verschillende manieren ontstaan maar in het algemeen (1) lopen hardlopers te eenzijdig in eenzelfde te hoge tempo en (2) bouwen ze te snel de totale loopafstand per keer en per week op. In de atletiek geldt bij het maken van jaarschema’s de gouden regel om niet tegelijk de snelheid én de totale afstand op te bouwen. Vaak bouwen ervaren lopers eerst de loopafstand op om daarna aan snelheid te werken. Voor beginnende lopers is het nog belangrijker om niet tegelijk aan afstand en snelheid te werken. Het lichaam heeft echt tijd nodig om te wennen aan de belasting die hardlopen voor pezen, gewrichten en spieren nu eenmaal betekent. Dus is het belangrijk om eerst in een ontspannen en rustig tempo het aantal kilometers rustig op te bouwen.

Controleer of je niet te snel loopt

Durf dus te kiezen voor een rustig tempo. Sterker nog, streef er in het begin helemaal niet naar om een bepaald tempo te lopen. Kijk niet te veel op horloges en andere gadgets die alles rondom je training bijhouden. Het lopen moet vooral in het begin ontspannen en lekker aanvoelen. Dan hou je het ook echt vol, blijf je gemotiveerd en bouw je verantwoord op zonder blessures. Controleer ook regelmatig of je niet te snel loopt. Daarvoor zijn twee zaken van belang: je mag niet gaan hijgen en je moet makkelijk kunnen praten tijdens het hardlopen.

Geniet van elke stap vooruit

Als je ervaren lopers onderweg tegenkomt, is de neiging groot om je eigen tempo wat op te schroeven. Dat streelt immers je ego en “waarom zou jij dat niet kunnen?”. Natuurlijk kun je harder lopen dan je in het begin doet, maar vaak is dat niet blijvend en richt je schade aan je lichaam aan. Probeer te genieten van de trainingen en de voortgang die jij maakt. Die snelheid komt later wel, maak je daar maar niet druk om.

Hulp bij het beginnen met hardlopen

Als je voldoende geduld hebt en je houdt je aan een verantwoord schema dat voor jou passend is (en dus niet een standaardschema voor “een gemiddelde loper”) dan kom je er wel. Dat is althans mijn ervaring. Ik kan je daarbij helpen. Ik heb ruim tien jaar ervaring met het begeleiden van mensen die willen gaan hardlopen en doe dat nu in mijn eigen bedrijf Runningtherapie Rijnland. Ik gun iedereen het plezier van hardlopen en de vele voordelen die het voor lichaam en geest heeft. Vind je het leuk om in een kleine groep te sporten? Vrijdag 14 april start ik een voorjaarsgroep voor mensen die willen beginnen met hardlopen. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend verkennend gesprek of ik iets voor je kan betekenen.

Spreekt dit je aan?

Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

Bel of mail me, of stuur een whatsapp en dan maken we een afspraak. In het vrijblijvende gesprek verkennen we of hardlopen ook iets voor jou kan zijn.

Over Runningtherapie

Wil je meer weten over runningtherapie en waarom het werkt? Kijk dan hier.

Over Geert

Wie ben ik, wat is mijn achtergrond en waarom kies je voor mij? Je leest het hier.

Aanbod & kosten

Hier vind je een overzicht van mijn aanbod, tarieven en mogelijke vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.