Meeste voedingsadviezen zijn onzin

We doen het elke dag: eten. De mens kan niet zonder eten en voedsel is misschien wel ons belangrijkste medicijn. Maar weet je eigenlijk wel wat belangrijk voor je is en wat je beter niet kunt eten? Iedereen die denkt dit te weten, daag ik uit om het boek Ingelepeld van Tim Spector te lezen. Deze hoogleraar ontkracht in zijn boek op basis van de meest recente wetenschappelijke kennis vele mythes over eten. Zijn belangrijkste les is dat de meeste voedingsadviezen veel te algemeen zijn. Iedereen reageert namelijk heel verschillend op voedsel. Hoe dat komt? Dat heeft vooral te maken met het microbioom van de darm. Dat zijn bij elkaar biljoenen (!) kleine organismen – bacteriën, schimmels, parasieten en virussen –  die hoofdzakelijk in onze dikke darm zitten. Bij elkaar ongeveer drie keer zoveel als het aantal cellen in ons hele lichaam! Al die darmmicroben reageren op ons eten en produceren stofjes die overal in ons lichaam van invloed zijn. Belangrijk is dat de mix van microben en de stoffen die ze maken uniek zijn voor iedereen, zelfs voor genetisch identieke tweelingen. Dat maakt dat het moeilijk is om voedingsadviezen of dieetadviezen te geven die voor iedereen toepasbaar zijn.

Tim Spector laat in verrassend helder taalgebruik zien waarom vele gangbare (ingelepelde) voedingsadviezen voor de meeste mensen niet gelden. Om je te prikkelen eindig ik met enkele conclusies die hij in zijn boek zorgvuldig onderbouwt:

  • het belang van ontbijten wordt overschat: sla gerust af en toe het ontbijt eens over;
  • calorieën tellen is zinloos als je wilt afvallen;
  • van sporten word je niet slank; 
  • minder zout eten heeft voor de meeste mensen weinig gezondheidsvoordelen;
  • en om dan maar helemaal de knuppel in het hoenderhok te gooien: matig alcoholgebruik lijkt beter voor het hart te zijn dan te veel of zelfs geen alcohol te drinken.

Gelukkig eindigt hij het boek met enkele handvatten waar je mee aan de slag kunt. In één zin samengevat: eet gevarieerd, hoofdzakelijk plantaardig en zonder chemische toevoegingen en experimenteer met wat voor jou (en jouw microbioom) werkt.

Spreekt dit je aan?

Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

Bel of mail me, of stuur een whatsapp en dan maken we een afspraak. In het vrijblijvende gesprek verkennen we of hardlopen ook iets voor jou kan zijn.

Over Runningtherapie

Wil je meer weten over runningtherapie en waarom het werkt? Kijk dan hier.

Over Geert

Wie ben ik, wat is mijn achtergrond en waarom kies je voor mij? Je leest het hier.

Aanbod & kosten

Hier vind je een overzicht van mijn aanbod, tarieven en mogelijke vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.