Omgaan met blessures: lessen van een schaatser-filosoof

Blessure opgelopen tijdens het hardlopen?

Hardlopen is mijn passie. Helaas is het een blessuregevoelige sport en heb ook ik nu een blessure. Iedereen die het overkomt weet dat dit geen fijne ervaring is. Recent was ik bij een speech van Mark Tuitert en las ik daarna zijn boek Drive. Beide gaan over omgang met tegenslag en waren in veel opzichten zeer herkenbaar. Ik neem je graag mee in zijn verhaal en hoe het mij heeft geholpen beter om te gaan met mijn blessure.

 

Het begint met een ontroerende speech ….

Begin november hield Mark Tuitert de openingsspeech op de Nationale Looptrainersdag van de Atletiekunie op Papendal. Ik kende Mark Tuitert alleen van het schaatsen en van zijn bedrijf First Energy Gum, een energiekauwgum met cafeïne. Zijn persoonlijke verhaal verraste en ontroerde me. Hij vertelde over zijn strijd om te winnen met schaatsen en over hoe een andere houding tegenover zijn vader ruimte gaf om echt vooruitgang te boeken. Het resultaat kennen we: een gouden Olympische medaille op de 1.500 meter in Vancouver. Hij illustreerde dit met allerlei citaten van de stoïcijnse filosofen. Over zijn ervaringen schreef hij het boek Drive.

…. gevolgd door lessen over hoe om te gaan met tegenslag ….

Eenmaal thuis lees ik het boek direct. En ik word er heel blij van. Toeval of niet, het past perfect bij mijn situatie. Ik raakte eind september geblesseerd aan mij achillespees. Een vervelende en hardnekkige blessure. Ik had het daar in het begin best moeilijk mee, vooral toen ik nog niet eens zonder pijn op en neer naar het winkelcentrum kon lopen. Hoe ga ik dan runningtherapie geven of trainingen bij Loopgroep Oegstgeest? Het antwoord is op de fiets. Het gaat er uiteindelijk om dat de lopers lekker en verantwoord kunnen hardlopen. En die begeleiding op de fiets blijkt bijzonder effectief te zijn omdat ik makkelijker tussen groepen met verschillende snelheden kan wisselen (meer dan ik rennend kan doen) en ook beter kan kijken naar de loophouding van de deelnemers. Toch knaagt het heel erg van binnen en word ik er zeker niet een vrolijker mens van. Ik wil zelf zo graag weer hardlopen. Het boek van Mark Tuitert helpt om hier mee om te gaan. Hij haalt uit de stoïcijnse filosofie 10 lessen die je direct kunt toepassen in de praktijk. Zijn die lessen helemaal nieuw? Niet echt. Maar in samenhang en door de eenvoudige en krachtige manier waarop hij ze verwoordt, vormen ze waardevolle handvatten. Althans voor mij, en ik vermoed voor velen.

…. het gaat om accepteren en leren van tegenslag ….

Waar gaat het dan onder andere over? De eerste en vijfde les zijn voor mij de belangrijkste: “Tegenslag is geen stopbord maar een richtingwijzer” en “Accepteer je lot en heb het lief”. Als ik ze zo opschrijf klinken het open deuren maar als je het boek leest en nadenkt over jezelf zijn ze het zeker niet. Het gaat erom te accepteren wat je niet kan veranderen, die situatie geheel te omarmen en er van te leren. Ik heb dit jaar een heel succesvol jaar met mijn bedrijf Runningtherapie Rijnland. In mijn ambitie om iedereen te willen helpen én ook zelf nog de 100 Bruggenloop in Leiden te willen lopen, luister ik te weinig naar mijn eigen lichaam. Met een blessure als gevolg. Dat ik nu niet kan hardlopen biedt zeker ook kansen: zo ontdek ik de voordelen van het training geven op de fiets. Ik kan bijvoorbeeld allerlei materialen meenemen en er een running bootcamp van maken. Zo integreer ik nog meer krachtsoefeningen in de trainingen die er gevarieerder en leuker van worden.

…. en oefenen in de praktijk

Terug naar Mark Tuitert en zijn boek over stoïcijnse filosofie. Zijn lessen en de oefeningen die daarbij horen, vormen een mooi consistent en goed geschreven verhaal. Een verhaal dat aanzet tot handelen, en daar is het in de stoïcijnse filosofie om te doen. Zelf ga ik de komende tijd aan de slag met de kardinale deugden: moed, rechtvaardigheid, wijsheid en matigheid. Vooral die laatste is voor mij uitdagend. Fijn om daar bewust mee bezig te zijn.

 

De praktijk: blessures tijdens je hardlooptraining

Of je nou een beginner bent of een ervaren hardloper, het kan altijd gebeuren dat je geconfronteerd wordt met blessures. Hardlopen is nou eenmaal een zeer blessuregevoelige sport. Het is dus belangrijk dat je aandacht hebt voor mogelijke blessures. Mocht het je overkomen, kijk dan vooral naar wat nog wel mogelijk is en wat je kunt leren van de situatie. In de tussentijd geef je je lichaam de tijd om te herstellen. Ben je al langere tijd geblesseerd en wil je graag eens sparren over de mogelijkheden van runningtherapie voor jou, neem dan contact met mij op. Ik help je graag weer op weg.

Spreekt dit je aan?

Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

Bel of mail me, of stuur een whatsapp en dan maken we een afspraak. In het vrijblijvende gesprek verkennen we of hardlopen ook iets voor jou kan zijn.

Over Runningtherapie

Wil je meer weten over runningtherapie en waarom het werkt? Kijk dan hier.

Over Geert

Wie ben ik, wat is mijn achtergrond en waarom kies je voor mij? Je leest het hier.

Aanbod & kosten

Hier vind je een overzicht van mijn aanbod, tarieven en mogelijke vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.