Beginnen met hardlopen: kies voor regelmaat en structuur

 

Tips bij het beginnen met hardlopen

In de ochtend wordt het al weer wat eerder licht en in de avond wat later donker. We gaan weer richting het voorjaar. Je ziet dan ook weer meer mensen hardlopen op straat en dat kan je op het idee brengen om ook te starten met hardlopen. Maar hoe doe je dat en waar moet je opletten? De komende tijd geef ik je graag in mijn blogs praktische tips. Vandaag begin ik direct met een tip van een grootheid op atletiekgebied: de 33-jarige Belgische marathonloper Bashir Abdi.

Lopen als medicijn

In het septembernummer van RunningNL stond vorig jaar een mooi interview met Bashir Abdi. Ik werd vooral getroffen door zijn antwoord op de vraag waarom hij zo graag liep. Het antwoord verwacht je wellicht niet van een topatleet die brons haalde op de marathon van de Olympische Spelen in Tokio in 2021 en dat jaar ook de marathon van Rotterdam won. Lopen is namelijk zijn medicijn. Als hij niet loopt, zit hij niet lekker in z’n vel. Na het lopen kan hij beter denken, studeren of beslissingen nemen. Hij benadrukt verder dat regelmatig lopen van belang is. “Ons lichaam is geen auto, die slechts een keer per jaar onderhoud nodig heeft. Veel mensen onderschatten die regelmaat bij het sporten. Als je op regelmatige basis sport, ga je er de meeste effecten van ervaren. Die goede vibes, waarover zoveel lopers het hebben, kan je alleen beleven als je streeft naar structuur en regelmaat in je loopsessies.”

Streef naar drie trainingen per week

Regelmaat is dus van belang. We weten uit allerlei onderzoeken dat mensen die drie keer in de week een rustige duurloop van 30 minuten doen, minder mentale problemen hebben en zich echt beter voelen. Ik adviseer dan ook om drie keer in de week hard te lopen. Uiteraard moet je het rustig en verantwoord opbouwen en niet direct 30 minuten aan een stuk proberen te lopen. De pezen, gewrichten en spieren moeten echt wennen aan de belasting die hardlopen voor het lichaam ook is. Verwacht ook niet direct na een week dat je je beter voelt na de trainingen (hoewel dat niet uitgesloten is). Ook hier moeten lichaam en geest wennen aan de nieuwe routine.

Streef naar een haalbare structuur

Je houdt het lopen makkelijker vol als je ook een vaste structuur aanhoudt: vaste dagen waarop je de hardloopschoenen aandoet voor een ontspannen loopje. Kies drie dagen waarvan je van tevoren weet dat je 60 minuten (de totale tijd van aankleden, lopen en douchen) kunt vrijmaken voor je nieuwe routine. Het helpt als je in het gezin en of op het werk hierover afspraken maakt en al helemaal als je een loopmaatje hebt. Je gaat namelijk eerder lopen als je weet dat er iemand op je wacht.

Hulp bij het beginnen met hardlopen

Verder is het een kwestie van beginnen en rustig opbouwen. Ik help je daar graag bij. Ik ben ruim 10 jaar hardlooptrainer van vele beginnerscursussen bij Loopgroep Oegstgeest en begeleid mensen ook individueel of in kleine groepen in mijn eigen bedrijf Runningtherapie Rijnland. Ik gun iedereen de beleving waar Bashir Abdi het over heeft en daar hoef je een olympische ambities voor te hebben 🙂 Vind je het leuk om in een kleine groep te sporten? Vrijdag 14 april start ik ook weer een voorjaarsgroep voor mensen die willen beginnen met hardlopen. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend verkennend gesprek of ik iets voor je kan betekenen.

Spreekt dit je aan?

Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

Bel of mail me, of stuur een whatsapp en dan maken we een afspraak. In het vrijblijvende gesprek verkennen we of hardlopen ook iets voor jou kan zijn.

Over Runningtherapie

Wil je meer weten over runningtherapie en waarom het werkt? Kijk dan hier.

Over Geert

Wie ben ik, wat is mijn achtergrond en waarom kies je voor mij? Je leest het hier.

Aanbod & kosten

Hier vind je een overzicht van mijn aanbod, tarieven en mogelijke vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.